Ponyclub 't Haske, Landelijke Rijvereniging 't Haskelân & Menvereniging 't Haskelân
Op 18 januari 1968 is in het toenmalig café Bos te Rotsterhaule onder toeziend oog van een zevental bestuursleden Ponyclub ’t Haske opgericht. De vereniging stond in het teken van het bevorderen van de paardensport in al zijn facetten. Bij de oprichting van de ponyclub bestond het ledenaantal uit dertien ponyleden en vier paardenleden. Voor de mensen die geen pony tot hun beschikking hadden, werd een pony aangeschaft waarop gereden kon worden. In het aller prilste begin was de vereniging gericht op kinderen, maar daar is in de loop der jaren verandering in gekomen. De pony die voor de kinderen was aangeschaft, werd weer verkocht, waardoor de opzet van de vereniging veranderde. Vanaf dat moment moest men zelf over een paard en/of pony beschikken om tot de vereniging te kunnen behoren. Over een manege beschikte de club toen nog niet.
Jarenlang werd er in het zomerseizoen op het land van dhr. de Vries uit Rohel de wekelijkse rijles gereden. Als het weer slechter en het land ongeschikt werd, werden de lessen gestaakt. Om het hele jaar door les te kunnen geven, werd later in het winterseizoen een manege in de buurt afgehuurd. Eerst manege Dekema in Gorredijk, later de manege in Sonnega. Elke week toog de hele club met de pony’s en paarden in een vrachtwagen naar de manege om aldaar de wekelijkse les te krijgen. Een hele onderneming waar hem vanaf de late middag tot de late avond zoet mee was.
Dat er op een gegeven moment toch eens een manege zou moeten komen, stond voor de clubleden als een paal boven water. De financiële toestand van de vereniging liet dit echter niet toe. Maar liefst drie commissies bogen zich over het vraagstuk. Tot twee keer toe werd besloten dat de financiële armslag veel te klein was. Ook de gemeente wilde of kon niet met geld over de brug komen.
Bij de derde poging om een manege te realiseren, was het raak. De gemeente had een bedrag voor de manege gereserveerd en de club was door de jaren heen ook zuinig geweest, waardoor reserves waren opgebouwd. Daarnaast vergaarde de vereniging met het uitgeven van renteloze aandelen, speciale acties, zoals rommelmarkten en bloemenacties, een aanvullend kapitaaltje. Met al dat geld en een legertje vrijwilligers werd begin 1989 een prachtige manege gebouwd aan de Kadijk 23a te Sintjohannesga.
Doordat de vereniging nu het hele jaar door lessen kon verzorgen aan de leden en zij ook zelf onbeperkt gebruik konden maken van de accommodatie is de vereniging inmiddels uitgegroeid tot een grote, gezellige vereniging waar pony’s en paarden op meerdere avonden per week spring-, dressuur- en menlessen kunnen volgen.
Vrijwilligers zijn nog steeds de drijvende kracht achter het manege- en clubgebeuren. De meeste leden kiezen er voor om vrijwilligerswerk voor de vereniging te doen. Dat betekent dat zij bij toerbeurt kantine- en schoonmaakdiensten draaien en ze bij wedstrijden in commissies alle werkzaamheden doen die er bij een wedstrijd komen kijken. Ook het onderhoud aan het manegegebouw wordt vrijwel allemaal door vrijwilligers gedaan.